BOEM!

‘Bier maakte de mens honkvast’

Posted on: oktober 8, 2008

De nomadische mens begon 12.500 jaar geleden een vaste verblijfplaats te kiezen nadat was ontdekt dat van gerst bier gebrouwen kan worden. Dat schrijft de Beierse bioloog Josef Reichholf in een studie waarover de Duitse krant Die Welt zaterdag bericht.

Vaak wordt aangenomen dat nomaden die leefden van de jacht en van het verzamelen van vruchten en wortels, kozen voor de landbouw vanwege een betere voedselvoorziening. Maar de mens begon pas 6500 jaar geleden brood te bakken. Wel kon de honkvast geworden mens in de tussenliggende zesduizend jaar met behulp van gerst en paddenstoelen een soort bier maken, aldus de stelling van Reichholf in zijn boek Warum die Menschen Sesshaft Wurden.

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

My Feeds

BOEM! ook als RSS2.0 feed, dat is mèt de plaatjes!

Add to Google

a

My Popularity (by popuri.us)

RSS TV kijken?

 • Floortje naar de apen in Guinee februari 26, 2017
  Floortje is in het West-Afrikaanse Guinee. In de diepe binnenlanden bezoekt zij de Franse dierenarts Christelles Collin die een opvangcentrum voor chimpansees runt.
 • De boeren op dagdate februari 26, 2017
  Elke boer heeft nog vijf vrouwen die zijn hart proberen te veroveren. Tijdens een dagje uit leren ze elkaar beter kennen. Welke drie vrouwen mogen komen logeren?
 • Wie is de Mol? februari 25, 2017
  Het programma waarin niets is wat het lijkt. De jacht op de Mol is geopend!
 • Victoria is hoogzwanger februari 25, 2017
  De hoogzwangere Victoria moet het rustig aan doen en dat frustreert haar. Ze wil zich toch aan haar volk tonen, dat is niet zonder risico.
 • The night manager februari 24, 2017
  Jonathan Pine is tijdens de Arabische Lente nachtportier van een hotel in Caïro. De hulpvraag van een gast drijft Pine in de duistere wereld van wapenhandelaar Richard Roper.
 • Ten strijde! februari 24, 2017
  Jort Kelder en Pieter Jan Hagens gaan op ontdekkingstocht naar de verhalen achter historische Nederlandse veld- en zeeslagen.
 • Hoe gaat het met de paling? februari 23, 2017
  Paling moest toch worden beschermd? Maar de gerookte vis is terug in alle schappen. Keuringsdienst van Waarde zoekt uit hoe het met de paling gaat.
 • Picasso smoorverliefd op jongedame februari 23, 2017
  Picasso wordt verliefd op de veel jongere Marie-Thérèse Walter. Hij slaagt erin de affaire acht jaar lang voor zijn vrouw verborgen te houden, maar des te zichtbaarder is deze in zijn kunst.
 • Uit Europa februari 22, 2017
  Hoe komt het dat zoveel mensen zich afkeren van de Europese Unie? De 92-jarige Engelse oorlogsveteraan Bryan Neely wil terug naar het Groot-Brittannië van weleer.
 • Vier Handen Op Eén Buik februari 22, 2017
  Isalyn is per ongeluk zwanger geraakt van haar vriend Johnny. Behoefte om te werken voelt Isalyn niet. Kim Kötter probeert haar van het roken af te helpen.

drop me some

drop.io: simple private sharing
%d bloggers liken dit: